Sušiči mali na starosti proces výroby sladu z jačmeňa. Jačmeň sa najskôr nechal naklíčiť a následne sa premiestnil do sušiacej pece. Odtiaľ pochádza názov tohto remesla.
Tags de Busqueda
-
Aktuální děníhttps://www.pilsner-urquell.sk/aktualni_deni
-
Hrdě podporujemehttps://www.pilsner-urquell.sk/hrde-podporujeme
-
Kam na pivohttps://www.pilsner-urquell.sk/stockist-locator
-
Master Bartenderhttps://www.pilsner-urquell.sk/master-bartender
-
Navštivte pivovarhttps://www.pilsner-urquell.sk/navstivte-pivovar
-
Příběh origináluhttps://www.pilsner-urquell.sk/story-original
-
Produkty, dárky, obchodhttps://www.pilsner-urquell.sk/produkty
-
TY PRAVÉ VÁNOCEhttps://www.pilsner-urquell.sk/christmas
-
Jedinečný príbeh piva, ktoré inšpirovalo celý svet a vytvorilo dnes najrozšírenejšiu kategóriu piva – pivo plzenského typu.
Aký obdiv nastal, keď zaskvela sa zlatistá jeho farba a snehobiela pena, ako zajasali ľudia, keď zistili, akou iskrivou, znamenitou chuťou, u piva doteraz nepoznanou, honosí sa tento domáci výrobok.
- Dobový kronikár
-
SPODNE KVASENÝ LEŽIAK
Sládok Josef Groll totiž v októbri 1842 uvaril úplne iné pivo, ako bolo predtým v Plzni zvykom. Dovtedy sa pivo v Plzni varilo rôzne, väčšina prechádzala horným kvasením a mala nestálu kvalitu. Groll však uplatnil svoje znalosti varenia spodne kvaseného ležiaka, teda piva vyrábaného pomocou spodných kvasníc pri teplote okolo 10 ˚C, ktoré nakoniec nechá 30 dní ležať a zrieť. To je dôvod, prečo sa mu hovorí „ležiak”.
-
PIVO PLZENSKÉHO TYPU
Vďaka jedinečnej kombinácii českých surovín, miestnej mäkkej vody a novej receptúry vznikol nápoj, ktorý v nasledujúcich rokoch zmenil svet. Sláva nového typu piva priezračnej zlatistej farby, vynikajúcej plnej chuti a prvotriednej kvality sa rýchlo šírila, a nielen za hranice mesta Plzeň. Pilsner Urquell začal postupne dobývať ďalšie krajiny a názov "pils" odvtedy označuje celú kategóriu piva, ktorá dnes tvorí 70 % celej svetovej produkcie piva.
-
70%
-
1000HISTÓRIA PIVOVARU
-
1295Právo variť pivo
Český kráľ Václav II. udelil toto právo Plzni hneď pri založení mesta v roku 1295. Bola to veľká výsada, ktorá sa vzťahovala na dom, nie na majiteľa. Kto dom predal, o toto právo prišiel. Mešťania varili pivo v malých pivovaroch, ktoré stáli za hradbami mesta.
-
1839Výstavba nového moderného pivovaru
Kvalita plzenského piva však v priebehu storočí kolísala. V roku 1839 došla 250 plzenským mešťanom, ktorí mali právo variť pivo, trpezlivosť a rozhodli sa situáciu zmeniť. Odložili svoje spory, požičali si nemalé peniaze a pustili sa do výstavby nového moderného pivovaru. Už 15. septembra 1839 začal hlavný staviteľ Martin Stelzer kopať základy. Inšpiráciu hľadal v Bavorsku, kde dôkladne študoval stavby veľkých pivovarov. Tu tiež spoznal budúceho hlavného sladovníka novovznikajúceho Plzenského Prazdroja.
-
1842Josef Groll uvaril prvý spodne kvasený ležiak
Dňa 5. októbra 1842 uvaril Josef Groll prvú várku „podkvasného piva” – spodne kvaseného ležiaka, ktorý sa od dovtedy varených druhov piva v Plzni líšil práve pomalým spodným kvasením. Plzenské pivo našlo svoju novú chuť a založilo novú kategóriu piva nazvanú „pils”.
-
1856Pilsner Urquell prvýkrát za hranicami
O prvý export plzenského ležiaka za hranice Česka sa v roku 1856 postaral hostinský Josef Šedivý, ktorý zaviezol pivo Pilsner Urquell až do Viedne. V hostinci v XVII. viedenskom obvode na Salvátorovej ulici 379 sa za prvých šesť mesiacov načapovalo 65 vedier.
-
1859Ochranná známka Pilsner Bier
Plzenské pivo bolo také úspešné, že sa začali šíriť pokusy o jeho falšovanie. Preto bola 1. marca 1859 v Obchodnej a živnostenskej komore zaregistrovaná prvá ochranná známka Pilsner Bier. Každý sud bol odvtedy označený známkou a bežným číslom.
-
1873Plzeň v Amerike
Dokonalá chuť a renomé plzenského piva sa šírili ďalej. V roku 1873 sa plzenské pivo vydalo prvýkrát cez Atlantický oceán dobyť Nový svet. O tomto úspešnom ťažení do USA napísal časopis Světozor: „… plzenské pivo sa v Amerike v meste Racine predáva vedro za 17 dolárov... a predsa sa tam plzenské pije dosť."
-
1892Brána ako symbol pivovaru
Na oslavu 50. výročia bol 5. októbra položený základný kameň novej, „jubilejnej” hlavnej brány závodu – symbolu pivovaru, ktorý pretrval až do súčasnosti. Bránu postavili podľa návrhu staviteľa Emanuela Klotza. Súsošie na vrchole zhotovila dielňa pražského sochára Václava Žďárského, železnú bránu plzenské umelecké zámočníctvo Jana Klotza. Do stavby bol 15. mája 1893 vsadený záverečný kameň obsahujúci pamätné spisy, fotografie členov správnej rady a novinové správy.
-
1898Ochranná známka Urquell
V roku 1898 bola zaregistrovaná ochranná známka Urquell (nemecky Prazdroj), ktorej cieľom bolo jasne odlíšiť pôvodné a najstaršie plzenské pivo od piva mladších miestnych podnikov.
-
1900Výstavba vodárenskej veže
Začiatkom 20. storočia začala rastúca výroba Meštianskeho pivovaru pri rozširovaní prevádzky narážať na problémy so zásobovaním vodou a energiou. Hlavný inžinier František Spalek preto navrhol komplexné riešenie zahŕňajúce výstavbu riečnej vodárne, studničnej vodárne, vodárenskej veže, stanice odželezovania vody, chladeného skladu chmeľu a elektrárne. Do roku 1907 sa tak podarilo uskutočniť unikátny a na svoju dobu mimoriadne pokrokový technický projekt.
-
1913Milión hektolitrov ročne
V roku 1913 prekročil Meštiansky pivovar prvýkrát vo svojej histórii výstav milión hektolitrov piva, čím potvrdil svoju pozíciu najväčšieho pivovaru v Rakúsko-Uhorsku. Počas prvej svetovej vojny a krátko po nej sa však produkcia výrazne prepadla pre nedostatok surovín a prechod na produkciu menej stupňového piva, sódovej vody a umelého piva Pivolín.
-
1934Bezplatné čistenie výčapných zariadení
Aby sa pivovaru podarilo dodržať prvotriednu kvalitu svojho ležiaka, zaviedol na jar 1934 bezplatné čistenie výčapných zariadení v krčmách svojich odberateľov. Za týmto účelom dal špeciálne upraviť malý automobil, ktorý premývaním čistil pivové trúbky. Ako ukázala budúcnosť, starostlivosť o kvalitu sa výrazne vyplatila. .
-
1944Bombardovanie Plzne
V decembri 1944 bol Plzenský Prazdroj bombardovaný – zničená bola časť kvasiarne a priamy zásah poškodil aj budovu riaditeľstva. Ostatné výrobné prevádzky zostali, našťastie, ušetrené – Prazdroj sa mohol variť ďalej. V máji 1945 bola vyhlásená Národná správa a výroba v pivovare sa vrátila do pôvodných koľají. .
-
1946Národný podnik Plzeňské pivovary
V septembri 1946 vzniká národný podnik Plzeňské pivovary, do ktorého sú po februári 1948 zlučované jednotlivé pivovary v západných Čechách. Posledných 13 lokálnych pivovarov bolo pripojených v roku 1962.
-
1948Export do 46 krajín sveta
Pivo Pilsner Urquell bolo v roku 1948 vyvezené do 46 krajín, z ktorých sa vzhľadom na objem na prvom mieste umiestnilo Rakúsko a na druhom Francúzsko. Medzi nových odberateľov patrila napríklad Saudská Arábia.
-
1963Pilsner Urquell v hliníkových sudoch
V októbri 1963 sa uskutočnili záverečné degustačné skúšky piva z hliníkových sudov. Tento inovačný krok bol veľmi prísne preverovaný, aby neprišlo k narušeniu chuťových a ďalších charakteristických vlastností piva Pilsner Urquell.
-
1989Plzeňské pivovary vstupujú do novej éry
V roku 1989 je zriadený štátny podnik, ktorý sa vracia k názvu Plzeňské pivovary a ktorý združuje pivovary Prazdroj a Gambrinus v Plzni a ďalej pivovary v Domažliaciach, Chebe, Chodovej Planej a Karlových Varoch.
-
1990Nová sladovňa
Neprehliadnuteľnou investíciou a inováciou Plzeňského pivovaru bola nová sladovňa s kapacitou 50 tisíc ton, ktorej prevádzku spustili v roku 1990.
-
1995Pilsner Urquell Original Restaurant a nerezové súdky
Na jar 1995 v Karlových Varoch otvorili prvú reštauráciu Pilsner Urquell Original Restaurant. V pondelok 29. mája 1995 stočili posledný hliníkový sud piva Pilsner Urquell. Ďalej sa používajú už len nerezové KEG sudy.
-
1999Plzeňský Prazdroj súčasťou rodiny SAB
Spoločnosť Plzeňský Prazdroj, a. s., sa v roku 1999 stáva súčasťou svetovej pivovarníckej skupiny South African Breweries (SAB). Pilsner Urquell je vedúcou značkou a medzinárodnou vlajkovou loďou globálneho portfólia značiek SAB. .
-
2008Chuť Pilsner Urquell sa nemení
Laboratóriá Výskumného ústavu pivovarníckeho a sladovníckeho v Prahe a švajčiarska firma Labor Veritas z Zürichu v októbri 2008 potvrdili, že tradičná chuť a ďalšie vlastnosti piva Pilsner Urquell sú dodnes zachované. Analýzy porovnávali výsledky z roku 1897 so súčasnosťou.
-
2012170 let od první várky
Pilsner Urquell oslávil 170 rokov od uvarenia prvej várky zlatého ležiaka. Pri príležitosti tohto jubilea sme pre vás vytvorili unikátnu sériu litrových fliaš piva Pilsner Urquell a limitovanú edíciu pollitrov.
Ľudia za naším pivom
Pivovarnícke remeslá
Na konci je výborné pivo, ale na jeho výrobe sa podieľa množstvo dôležitých ľudí, ktorých remeslo si zaslúži veľký obdiv.
-
-Súčasný sládok pivovaru Václav Berka ml. (2005 – súčasnosť)
SLÁDOK
Sládok je vždy hlavnou zodpovednou osobou celého procesu. Dohliada na proces varenia vrátane kvality surovín alebo stavu inventára. Zároveň má na starosti všetkých podriadených, teda tzv. „pivovarnícku chasu“.Naši sládkovia, ktorých bolo za celú históriu pivovaru len niekoľko, si svoje znalosti odovzdávajú z generácie na generáciu, a tak udržujú tú istú receptúru varenia nášho ležiaka.
-
Signature: VÁCLAV BERKA
-
DEBNÁRI
Pre pivovarníctvo boli od začiatku dôležití debnári. Vďaka nim sa mohlo pivo dávať do sudov, kadí, drevených nádob, vaní a lavórov. Pôvodne dva odbory – výroba sudov a kadí z tvrdého dubového dreva a výroba bežného dreveného riadu z mäkkého bieleho dreva – splynuli do jediného debnárskeho remesla. Aby sme zachovali rovnakú chuť piva Pilsner Urquell, ako jeden z posledných pivovarov na svete si svojich debnárov držíme dodnes.
-
SLADOVNÍCI
Základom každého ležiaka je kvalitný slad. Ten si ako jeden z mála pivovarov pripravujeme sami. Naši sladovníci dôkladne vyberajú ten najkvalitnejší jačmeň, ktorý potom nechávajú klíčiť v našej sladovni priamo v pivovare.
-
SUŠIČI
-
SPRÁVCOVIA KVASENIA
V pivniciach, kde na to boli ideálne teplotné podmienky, dohliadali správcovia kvasenia na takzvané hlavné kvasenie, ktoré prebieha v otvorených fermentačných kadiach, pričom na povrchu sa tvorí pena.
-
PIVNIČNÍ MAJSTRI
Pivo Pilsner Urquell dodnes zrie vo vyše deväť kilometrov dlhých pivničných priestoroch. Na dozrievanie dohliadajú pivniční majstri, ktorí kontrolujú pivo vo veľkých dubových sudoch.
-
VÝROBCOVIA ĽADU
Pri spodnom kvasení je potrebné, aby bolo pivo vo veľkom chlade. Výrobcovia ľadu v zime vysekávali bloky ľadu a prevážali ich do pivníc. Plzenskému pivovaru na toto slúžil Veľký bolevecký rybník.
-
KRČMÁRI
Krčmári sú tí, ktorých zákazníci poznali najlepšie. Predchodcovia dnešných hostinských v krčmách nalievali pivo, pre ktoré sa v čase pred vznikom výčapných zariadení chodilo do pivnice, aby sa potom hosťom nalievalo z litrových pohárov.
-
FURMANI
Závozníci, ktorí vozili pivo do reštaurácií, často aj na veľké vzdialenosti. S tovarom zároveň sami obchodovali a tak mali záujem na kvalitných a dobre predajných výrobkoch, akým plzenské pivo nepochybne bolo.
AKO SPOZNAŤ TEN PRAVÝ ORIGINÁL
SPRÁVNE ČAPOVANIE
Dôležité tipy, ktoré vám prezradia, či sa o vaše pivo správne starajú
Viac informácií